marți, 6 februarie 2018

Jurnal constructie pipe mount

Inspirat in primul rand pornind de la montura "Penelopa" a lui dl. Mircea Pteancu, montura pe care am avut norocul sa o incerc, si pot spune ca am fost absolut incantat, mai ales de faptul ca se pot adapta o serie de instrumente la ea, dar si de finetea cu care functioneaza. Am decis sa fac ceva asemanator pentru luneta mea de 70/700. Scopul a fost ceva usor dar stabil, pe care il pot impacheta suficient incat sa il pun in portbagajul masinii si sa il plimb unde vreau eu. Din acest motiv am achizitionat si luneta de 70/700

Am pornit de la un trepied video destul de stabil, cumparat in piata de vechituri din arad in stare foarte buna
.

Montura am facut-o din fitinguri de tevi de 1inch. Ma-m tot gandit cum sa il dimensionez corect pt  trepied si am ajuns la concluzia ca pt instrumente mici va fi bun si de 1 tol. In viitor intentionez sa construiesc un pipe mont de 2 inchi pt instrumente mai zdravene, mai ales acuma ca am vazut ce inventie extraordinara este :)

Montura pipe am adaptat-o de trepied cu o bucsa de legatura de la 1 tol la filetul de 32mm cu pas mic de 1 mm al trepiedului, bucsa fiind executat de un strungar. Tot de bucsa aceasta voi adapta si montura paralelipiped care se afla in constructie. T-ul este prins de bucsa printr-un niplu de 1tol. Initial am vrut sa il fac din bara filetata dar mi sa parut ca va fi prea inalt si instabil



Alegerea a fost buna. Am incercat luneta la marire mare/exagerata de 233x cu ocular de 6mm +barlow de 2, tintit in varful unui brad. Imaginea se stabiizeaza in max 2-3 secunde.

Pe trepied voi pune probabil si un sac de nisip de cateva kilograme sa fie si mai stabil...voi vedea pe stele daca este nevoie

Urmeaza ca timp de o saptamana sa slefuiesc filetele, dar si asa totul merge destul de lin, doar ca are un mic joc care presupun ca va disparea dupa slefuire.



Am inceput slefuirea axei filetul axei orizontale. Am insurubat si dessurubat timp de aproximativ 2-3 ore. Rezultatul e incredibil. Merge atat de fin de parca ar merge in ulei si fara filet :) Comparat cu axa verticala care urmeaza sa fie slefuit ,diferentele sunt incredibile. A meritat efortul, si satisfactia dupa munca depusa este pe masura. ATM-ul nu doar ca e mult mai ieftin ca din comert, e si foarte distractiv.

Puteti vedea mai jos filmuletul cu diferenta intre axa slefuita si neslefuita




Cum am procedat:
Am ars 2 foi de smirglu de 600. Cenusa obtinuta am trecut-o printr-o sita sa elimin partile nearse si am pus totul intr-un borcan la care am adaugat un pic de ulei de masina nefolosit, ramas de la ceva schimb vechi de ulei. Am omogenizat pana am obtinut un fel de pasta de dinti. Cu o perie de dinti am uns filetele.




Am pus un filmulet pe laptop, m-am asezat comod si dai si dai :) am insurubat, desurubat, invartit, din cand an cand am mai fortat un pic strangerea si tot asa. Dupa 30minute am pus din nou pasta si continua. Dupa 2-3ore a mers deja foarte lin, poate chiar mai lin decat ar trebui :)  A ramas un foarte mic joc aproape insesizabil, care sunt convins ca va disparea dupa ce pun telescopul pe el.
Maine vizionez episodul 2 din serialul la care ma uit . Mai sunt 8 episoade. Poate ma aleg si cu o montura de 2" :) 

Urmeaza doar sa vopsesc montura in negru






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scoala altfel, Februarie 2024

" Scoala altfel " și "Săptămâna verde" sunt două programe educaționale organizate în școli. Ambele programe reprezintă o...